Çocukluk, bireyin yaşamının en önemli dönemlerinden biridir. Bu dönemde yaşanan deneyimler, bireyin ilerleyen yaşamında büyük etkilere sahip olabilir. Dolayısıyla bu dönemde yaşanacak olumsuz, bireyi zorlayan ve çözümlenemeyen travmatik deneyimler/yaşantılar da bireyin ilerleyen yaşamını olumsuz bir şekilde etkileyebilir, kısıtlayabilir, hatta bireyin çeşitli psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalmasına sebep olabilir.
Etkilerini anlatmadan önce, çocukluk travmalarından bahsedelim. Çocukluk travmaları, yaşamın erken dönemlerinde yaşanmış olumsuz deneyimleri ifade eder: fiziksel, duygusal ya da cinsel istismar; ihmal, aile içi şiddet, aile/yakın çevrede kayıp vb. olabilir. Bu tür olumsuz yaşantılara maruz kalmak çocukları travmatize edebilir.
Çocukluk dönemi travmaları, travmatik yaşantının hemen sonrasında ortaya çıkan belirtilerle kendini gösterebileceği gibi, eğer bu dönemde çocuk destek görmez ve bu durum çözümlenmezse bu etkiler yetişkinlik dönemine de taşınabilir.
Çocukluk travmalarının yetişkinlik dönemi üzerindeki etkisi oldukça karmaşık ve çeşitli olabilir. Bu etkiler, bireyin genel yaşam kalitesini, ilişkilerini, duygusal sağlığını ve genel mutluluğunu etkileyebilir.
Duygusal Sorunlar:
Çocukluk travmaları, duygusal düzenleme mekanizmalarını olumsuz bir şekilde etkiler ve yetişkinlikte de duygusal sorunlara neden olabilir. Bireyler yoğun duygularla başa çıkmakta zorlanabilirler. Depresyon, kaygı bozuklukları, öfke kontrol problemleri ve travma sonrası stres bozukluğu tablolarının ortaya çıkması muhtemeldir.
İlişki Problemleri:
Çocukluk travmaları, yetişkinlik dönemindeki ilişkileri olumsuz etkileyebilir. Olumsuz deneyimleri olan birey güven ilişkisi kurmakta zorlanabilir. İlişkilerde kendini açmakta ve duygusal bağ kurmakta zorlanabilir.
Kimlik ve Özsaygı Sorunları:
Travmaya maruz kalan bireyler, kendilerini olumsuz bir şekilde değerlendirme ve benlik saygısında düşüş yaşama eğilimindedirler. Kimlik oluşturmakta ve pozitif bir benlik algısı geliştirmekte güçlük çekebilirler.
Psikosomatik (Bedensel) Sorunlar:
Çocukluk travmaları, kişinin fiziksel sağlığını da olumsuz bir şekilde etkileyerek sağlık problemlerinin ortaya çıkmasını tetikleyebilir.
Davranış Sorunları:
Çocukluk travmaları, yetişkinlik döneminde davranış problemleri çıkmasına sebep olabilir. Birey, kendine ya da başkalarına zarar verme davranışları gösterebilir. Alkol/madde kötüye kullanımı ortaya çıkabilir. Öfkeli ve saldırgan davranışlar da travmanın sonucu olarak gözlemlenebilir.
Çocukluk döneminde yaşanan olumsuz deneyimler sonrası ortaya çıkan travmanın ileriki dönemdeki etkisi pek çok şeye bağlı olarak değişebilir: yaşanan travmanın türü, kişinin maruz kaldığı süre, destek görüp görmemesi, vb.
Bu travmatik etkilerin farkına vararak uygun bir tedavi arayışına girmek, bireyin yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyecektir. Çevreden gelecek duygusal destek ve profesyonel yardım, travmanın etkileriyle başa çıkmak adına önemli adımlardır.
Çorlu psikolog
Çorlu psikoloji
Çocuk psikoloğu
Pedagog
Çorlu travma
Depresyon
Kaygı Bozukluğu
Oyun Terapisi
Bilişsel Davranışçı Terapi
Commentaires