Fiziksel sağlıkla ilgili bir sıkıntıya düşüldüğünde ilgili doktora başvurulduğu halde psikolojik zorluklar karşısında bir uzmana başvurmaktan kaçınıldığını sıklıkla gözlemliyoruz.
Peki, insanların psikoloğa gitmeme nedenleri nelerdir?
· Etiketlenme Korkusu
Toplumda psikologların “deli doktoru” olarak adlandırılması ve psikoloğa giden kişilerin “deli” olarak etiketleneceği düşüncesi, kişileri psikoloğa gitmekten alıkoyabilmektedir.
· Psikoterapinin Günlük Sohbetten Ayırt Edilememesi
Yaşanılan duygusal zorluklar karşısında kişiler sıklıkla aile/akraba/arkadaş gibi sosyal çevrelerinden yardım talebinde bulunurlar, yaşadıkları zorlukları yakınlarıyla paylaşırlar. Bu sağlıklı bir durumdur. Ancak, bu şekilde çözemedikleri sorunlarla ilgili bir uzmandan yardım almaları gerekmektedir.
· Psikologların Yanlış İmajı
Dizi ve filmlerde rastlanılan ya da psikoloğa giden yakınlardan elde edilen bilgilerin sıklıkla eksik ve yanlış olması sonucu kişilerde psikologlara ve terapi sürecine ilişkin olumsuz bir fikir oluşabilir.
· Yargılanma Korkusu
Özellikle bağımlılık, travma gibi konularda kişiler yargılanmaktan çekinebilir. Bu noktada, yardım talep edilen kişinin bir uzman olduğu ve benzer konulara sıklıkla rastladığı göz önünde bulundurulmalıdır.
· İlaç Kullanımının Kolaylığı
Psikoterapi, meşakkatli bir yolculuktur. Kişiler sorumluluk almaktan kaçınarak daha kolay bir yöntem olan ilaç kullanımına yönelebilir, bir psikiyatriste başvurabilirler. İlaç kullanımının gerekli olduğu durumları dışarıda tutarsak, psikoterapinin oldukça etkili ve etkisi bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir yöntem olduğunu söyleyebiliriz.
Comments